Пређи на садржај

Жикица Јовановић Шпанац

Извор: Викицитат
Жикица Јовановић Шпанац (1934)

Живорад Јовановић Жикица Шпанац (17. март 1914 — 12. март 1942) је био учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе, један од организатора устанка у западној Србији и народни херој Југославије.

Цитати

[уреди]

„Драга мајко,

Много сам о теби мислио и често ме захвати помисао да сам био неправедан према теби. У последње време, нарочито, све чешће и чешће пожелим да ти у једној јединој речи кажем све што се гомилало у мени и тражило одушке.

Ту реч не могу да нађем.

На мене наваљују сећања на драге тренутке. Не могу да ти изразим ни делић онога што осећам. Речи ми беже и све је некако јадно и пусто. То је нешто велико, светло, и пуно речи то не могу да изразе.

Ја сам упознао беду људи пред смрћу. Треба ли да ти кажем да сам много пута видео умируће људе, који су, мени неразумљивим језиком, дозивали у бунилу болова. Људи су умирали искасапљени по котлинама и болницама... Ти људи умирали су за добро човечанства. Они су то знали. Па ипак, у часовима када је од њихових младих живота остајало само крваво клупче болова, они су дозивали једно име. Нису дозивали Бога. Он је сувише далек, сувише стран њиховим боловима. Дозивали су име које им је удахнуло живот, удахнуло љубав — Madre, madre mia!

Био сам себичан када сам живот понудио ствари која је праведна, када сам пошао у Шпанију. Мој живот био је и твој. Био сам себичан што сам хтео да га узмем од тебе и да га дам људима. Али ја знам да ти не можеш а да ми не одобриш што сам пошао за оним у шта верујем и што сматрам за поштено и племенито. Мој живот био би без смисла ако бих се, када сам једном сазнао истину и поверовао у њу, одрекао ње и покушао да ућуткам глас савести.

Мајко, ја нисам могао остати слеп и глув за болове и дозиве човечанства. Ја то нисам могао. Ја волим човека. Ти си му удахнула љубав. Разуми то, и молим те, опрости што сам ти нанео бол. Теби и оцу.”