Пређи на садржај

Жан Пол Мара

Извор: Викицитат

Жан Пол Мара (24. мај 1743 — 13. јул 1793) је био француски револуционар, научник, лекар и публициста, познат по учешћу у Француској револуцији.

Цитати

[уреди]

„Врхунац је глупости тврдити да ће људи који су хиљаду година имали моћ да нас грде, да нас крче и да нас некажњено тлаче, сада пристати, са добром милошћу, да нам буду једнаки.”


Човек има право да се обрачуна са својим тлачитељима тако што прождире њихова срца која лупају.”


„Пет-шест стотина одсечених глава обезбедило би вам покој, слободу и срећу.”


„За неколико дана, све ћу их гиљотинирати у Паризу.”


„Како би се слобода икада могла успоставити међу нама? Осим неколико трагичних сцена, револуција није била ништа друго до сплет фарсичних сцена.”


„Не, слобода није створена за нас: превише смо незналице, сујетни, сувише дрски, сувише кукавички, превише подли, превише покварени, превише везани за одмор и задовољство, превише робови богатства да бисмо икада сазнали праву цену слободе. Хвалимо се слободним! Да бисмо показали колико смо постали робови, довољно је само бацити поглед на престоницу и испитати морал њених становника.”


Робеспјер ме је са ужасом слушао. Пребледео је и ћутао неко време. Овај интервју ме је потврдио у мишљењу које сам одувек имао о њему, да спаја знање мудрог сенатора са интегритетом потпуно доброг човека и жаром правог патриоте, али да му као државнику недостаје јасноћа визије. и одлучност.”