Елефтериос Венизелос

Извор: Викицитат
Елефтериос Венизелос (1919)

Елефтериос Венизелос (23. август 1864 — 18. март 1936), грчки револуционарни вођа, један од најзначајнијих политичара у модерној Грчкој историји.

Цитати[уреди]

„Морао сам да одлучим да ли ћу бити правник по професији и револуционар у интервалима, или револуционар по професији и адвокат у интервалима.”


„Странку треба заснивати не само на бројкама, већ на моралним принципима.”


Неутралност није политика.”


Енглеска губи све битке у својим ратовима – осим последње.”


Немачка победа би била катастрофа за слободу у Европи уопште, а посебно за независност малих држава. Уверен сам да морамо допринети да Трострука Антанта победи. Грчка би, штавише, била спремна да се придружи овим силама Тројне Антанте, ако би Бугарска била убеђена да пође са нама или да се бар учврсти у неутралности.”


„С обзиром на принципе који су управо прокламовани у свету, не можемо признати да се националност може заснивати на било чему другом осим на националној свести. Ја сам Грк. Не знам тачно колико имам грчке крви у венама. Али нема везе пошто имам грчку свест. У том смислу, право које тражи ова популација да припада Грчкој је у потпуности у складу са принципима за које смо се борили.”


„Цео живот сам свим срцем желео унију Крита и Грчке. Желео сам да то буде подржано дубоком узајамном наклоношћу. Кунем се да ми је то била једина жеља... Грчка ме више никада неће видети.”