Пређи на садржај

Едвард Кардељ

Извор: Викицитат
Едвард Кардељ (1966)

Едвард Кардељ (27. јануар 1910 — 10. фебруар 1979) је био учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФРЈ и СР Словеније, један од најистакнутијих руководилаца југословенског револуционарног покрета, члан Председништва ЦК СКЈ и Председништва СФРЈ, генерал-пуковник ЈНА у резерви, двоструки јунак социјалистичког рада и народни херој Југославије.

Цитати[уреди]

„Над судбином нашег словеначког народа, вековима мученог и тлаченог, који је у својој историји претрпео све оно што један мали народ, никад слободан народ, може да претрпи, скупљају се претећи облаци, невиђени у његовој историји. Његова национална егзистенција је на коцки у тренутку када је он сам ненаоружан и неспособан да се одбрани због расцепканости и разједињености.”


„Словеначки народ је међу најугроженијим овом освајачком и ратном политиком хушкача. Словенија лежи на раскрсници путева где се укрштају путеви за Балкан, а одатле за Багдад, пут из средње Европе преко Трста до Средоземног мора и пут од Италије до Дунава. То јасно доказује велики значај Словеније и за Хитлера и за Мусолинија, а нема сумње да је Словенија једна од оних земаља на које фашистички пљачкаши намеравају да се прве докопају.”


„Словеначки народ мора добити свој демократски изабрани парламент. Неопходно је подржати борбу словеначких националних мањина у Италији и Аустрији за своја национална права, јер словеначки народ не може и не сме да одустане од свог старог циља: уједињене и слободне Словеније.”


Југославија за Словенце има значење само док су у њој и са њом заштићени словеначки национални интереси.”


„Словеначки народ мрзи окупаторе; али хиљаду пута више мрзи сопствене Јудеје који су ступили у редове окупатора.”


„Нова Југославија не настаје на основу компромиса између српског народа и потлачених народа у држави Југославији, односно на основу компромиса између владајуће српске, хрватске, словеначке и других реакционарних клика, већ као резултат уверење свих народа Југославије да је федеративна Југославија најбољи и најјачи облик да максимално обезбеди слободан развој сваког од њих.”


„Словенија мора бити прихватљива за Југославију, а Југославија је таква да Словенија то може прихватити.”