Пређи на садржај

Евромајдан

Извор: Викицитат

Евромајдан је термин који се употребљава за масовне демонстрације у Украјини које су отпочеле 21. новембра 2013. након што је тамошња влада која је изабрана након парламентарних избора 2012. одбила да потпише споразум о ближој интеграцији Украјине са ЕУ.

Цитати[уреди]

„Чим председникова деца почну да послују, очекујте невоље... Ово је један од разлога зашто се овај Мајдан појавио, прави разлози... Главни разлог за дешавања у Украјини била је ужасна ситуација у привреди, корупција, која довела до слома власти. Ово је главно... Шта год да се каже, криви су само надлежни надлежни. Оно што се дешавало на Мајдану и тако даље је само кривица власти... (Александар Лукашенко)”


„Последњих месеци Украјина је платила крајњу цену да оствари европски сан, мора да је нешто вредео, на пример обична декларација Европске уније да када Украјина буде спремна, може да се придружи. Изјава која не би коштала Европску унију ништа, али би значила све за моју земљу. (Петро Порошенко)”


„Мајдан Украјину није приближио демократији и напретку. Државним ударом су националисти и политичке снаге које су их подржавале коначно довели ситуацију у ћорсокак и гурнули Украјину у понор грађанског рата. (Владимир Путин)”