Пређи на садржај

Друштво

Извор: Викицитат

Друштво представља целину састављену од људи одређеног региона, у којој су успостављени друштвени односи, друштвене улоге и статус сваког појединца.

Цитати[уреди]

„Зависност појединца од друштва је природна чињеница која се не може укинути. (Алберт Ајнштајн)”


„Човек тражи у друштву утеху, употребу и заштиту. (Франсис Бејкон)”


„Историја друштва је историја проналазачких радова којима човек мења човека, мења његове жеље, навике, погледе, односе како према другим људима тако и према физичкој природи, са којом је човек у непрестаном физичком и технолошком метаболизму. (Ајзаја Берлин)”


„Други људи су прилично страшни. Једино могуће друштво је само. (Оскар Вајлд)”


„Друштво је стога старо колико и свет. (Волтер)”


„Врлине друштва су пороци светитеља. (Ралф Волдо Емерсон)”


„Џеферсонови принципи су дефиниције и аксиоми слободног друштва. (Абрахам Линколн)”


„Улазимо у завет да ћемо изградити друштво у којем ће сви Јужноафриканци, и црни и бели, моћи да ходају високо, без икаквог страха у срцу, уверени у своје неотуђиво право на људско достојанство - нација дуге у миру са собом и светом. (Нелсон Мандела)”


„Одсуство наде може иструлити друштво изнутра. (Барак Обама)”


„Морамо одбацити идеју да је сваки пут када се закон прекрши, друштво више криво него прекршилац закона. Време је да се врати америчко правило да је сваки појединац одговоран за своје поступке. (Роналд Реган)”


„Мушкарци са грабуљама су често неопходни за добробит друштва; али само ако знају када да престану да грабљају блато, и да погледају горе ка небеској круни изнад себе. (Теодор Рузвелт)”


„Ниједно друштво сигурно не може бити цветајуће и срећно, од којих је далеко већи део чланова сиромашан и јадан. (Адам Смит)”


„Они свој проблем пребацују на друштво. И, знате, не постоји таква ствар као што је друштво. Постоје појединачни мушкарци и жене, а постоје и породице. И ниједна власт не може учинити ништа осим преко људи, а људи морају прво да гледају на себе. Наша је дужност да пазимо на себе, а потом и на свог ближњег. Људи имају превише на уму права, без обавеза. (Маргарет Тачер)”


„Морамо да се чувамо покушаја да изградимо друштво у коме нико ништа не рачуна осим политичара или званичника, друштво у коме предузетништво не добија никакву награду и не штеди никакве привилегије. (Винстон Черчил)”