Данијел Денет

Извор: Викицитат
Данијел Денет (2012)

Данијел Клемент Денет III (28. март 1942 — 19. април 2024) је амерички филозоф, писац и когнитивни научник, који изучава филозофију ума, филозофију науке и филозофију биологије, нарочито области у вези са еволуционом биологијом и когнитивним наукама.

Цитати[уреди]

Дарвинистичка револуција је и научна и филозофска револуција, и ниједна револуција се не би могла догодити без друге.”


„Само напред и веруј у Бога, ако хоћеш, али немој да замишљаш да ти је наука дала основе за такво веровање.”


„Разлика између одговорних моралних актера и бића са смањеном или никаквом одговорношћу је кохерентна, стварна и важна.”


„Када део света дође на овај начин да састави низ наратива, тај део света је посматрач. То је оно што је да постоји посматрач у свету, нешто што је као нешто да буде.”


„Не постоји јединствени, дефинитивни 'ток свести', јер не постоји централни штаб, нема картезијанског позоришта где се 'све то спаја' за читање Централног Меанера.”


„Нова открића могу да доведу до драматичних, чак и „револуционарних“ померања у дарвинистичкој теорији, али нада да ће она бити „побијена“ неким потресним открићем је разумна колико и нада да ћемо се вратити геоцентричној визији и одбацити Коперника.”


„Сваки људски ум који сте икада погледали... је производ не само природне селекције, већ и културног редизајна огромних размера.”


„Методе науке нису поуздане, али су неограничено савршене. Једнако важно: постоји традиција критике која намеће побољшање кад год и где год се открију недостаци.”


„Склон сам да мислим да ништа не може бити важније од онога што људи воле. У сваком случају, не могу да замислим ниједну вредност коју бих поставио више. Не бих желео да живим у свету без љубави. Да ли би свет са миром, али без љубави, био бољи свет? Не ако је мир постигнут дрогирањем љубави (и мржње) из нас, или потискивањем.”


„Скоро сви желимо свет у коме су љубав, правда, слобода и мир присутни, колико год је то могуће, али ако бисмо морали да се одрекнемо једног од ових, то не би — и не би требало — бити љубав. Али, тужно је рећи, чак и ако је тачно да ништа не може бити важније од љубави, из тога не би произишло да немамо разлога да доводимо у питање ствари које волимо и ми, и други.”


„Упркос жестоким разликама у мишљењима о другим моралним питањима, чини се да постоји нешто што се приближава консензусу да је окрутно и злонамерно мешати се у илузије других које побољшавају живот — осим ако те илузије саме нису узрок још већих болести.”