Пређи на садржај

Густав Хусак

Извор: Викицитат

Густав Хусак (10. јануар 1913 — 18. новембар 1991) је био комуниста, секретар Комунистичке партије Чехословачке од 1969. до 1987. и председник Чехословачке од 1975. до 1989. године.

Цитати

[уреди]

„Сво одушевљење, љубав и поверење према Совјетском Савезу, према Совјетској армији, према совјетском народу, акумулирано у словачком народу током ратних година, сада је дошло до изражаја у односу на совјетске официре који су дошли из СССР-а да помогну Словачка у антифашистичкој борби. Нисмо сами, Руси су са нама, дошли су да нам помогну, они су уз нас! Совјетска армија је са нама! Њени представници су већ овде! Тако су обични људи реаговали августа 1944. године на долазак организованих герилских група.”


„Људи не желе илузије, они очекују дела и решења. Политика је знање и уметност, али неки су је спустили у игру трговца за власт.”


„После пертурбација око пољских ствари, када је раскид са пољском владом у егзилу [у Лондону] веома лоше утицао на сарадњу са западним савезницима, Стаљин је желео да избегне сличне компликације и проблеме са Бенешем и његовом владом, тим пре. пошто је то била једина влада у егзилу која је склопила савез са СССР-ом. Требало је постићи разумевање са Бенешом, тим пре што је такав договор – за разлику од пољске владе – био могућ.”


„Само неки од војника су свесни потребе активне борбе против нациста и њихових тисовских агената. Већина, међутим, развија пасиван став: немојте се свађати, идите кући. Не желимо да се боримо против Руса, и не можемо, а слаби смо.”