Владета Јанковић

Извор: Викицитат
Владета Јанковић (2018)

Владета Јанковић (1. септембар 1940) је српски филолог, универзитетски професор, књижевник, дипломата и политичар.

Цитати[уреди]

„У препуштању Лондона Црној Гори пресудну улогу је без икакве сумње одиграо наш бивши премијер, који се у спољну политику не разуме много, што би неко рекао – ко мисли да је дипломатија радња нека у којој се праве и продају дипломе. Он се тога одрекао, ја мислим из извесне бахате лежерности, а можда и из неког страначког ресантимана и освете.”


Вук Драшковић је, у својој раној фази, показивао динарску варијанту српског радикализма. Касније је Драшковић, разуме се, еволуирао. Како то бива са динарцима, из једне крајности је отишао у другу, у некритичко, чак инфериорно прихватање западних стандарда у односу на нашу државу и нашу нацију.”


„Позивам вас да размислите да ли има алтернативе тако срећном споју какав чине један доказани државник светског формата какав је Војислав Коштуница и један способан, предузимљив прагматичар какав је Велимир Илић.”


„Начелно одбијамо да се изјаснимо да ли бисмо у коалицију пре са радикалима или са ДС-ом. То питање се понавља са недобронамерном упорношћу.”


„У дипломатији се не виче, не говори се „лажови“. У Енглеској, када хоће да кажу да неко лаже, онда кажу да је „економичан са истином“.”


„Да 'народ' чита претерано је рећи. Срећа је што и даље постоји један слој људи доброг образовања и жеље за сазнањем, и то су они који читају. Како ја видим ствар, они су оно што се зове со земље, захваљујући њима нација претрајава и у најгорим временима. Кад би се тај слој проширио и продубио, овом народу би цвало друго цвеће. Али ви имате 40 одсто функционално неписмених и бар још толико полуписмених, често на местима где се доносе судбинске одлуке.”