Пређи на садржај

Вилхелм фон Хумболт

Извор: Викицитат

Вилхелм фон Хумболт (22. јун 1767 — 8. април 1835) је био немачки филозоф, лингвиста, државник и саоснивач Берлинског универзтета (данас: Хумболтов универзитет у Берлину).

Цитати

[уреди]

„Ако се осврнемо на најважније револуције у историји, не губимо време да приметимо да је највећи број њих настао у периодичним револуцијама људског ума.”


„Та влада је најбоља која саму себе чини непотребном.”


„Човек не може приступити овој чисто објективној области другачије него путем својих сазнајних и чулних моћи, односно на субјективан начин.”


„Све сам више уверен да наша срећа или наша несрећа много више зависи од начина на који се сусрећемо са догађајима у животу него од природе самих тих догађаја.”


„Слобода је само могућност разноврсне и неодређене активности; док је влада, или вршење доминације, јединствена, али ипак стварна активност. Стога је жарка жеља за слободом испрва сувише често сугерисана дубоком свешћу о њеном одсуству.”


„Прави циљ човека, или оно што је прописано вечним и непроменљивим наредбама разума, а не сугерисано нејасним и пролазним жељама, јесте највиши и најскладнији развој његових моћи до целовите и доследне целине.”


„Принуда може спречити многе преступе; али чак и радњама које су легалне одузима део њихове лепоте. Слобода може довести до многих преступа, али чак и пороцима даје мање рђав облик.”


„Неспособност за слободу може произаћи само из недостатка моралне и интелектуалне моћи; подизање ове моћи је једини начин да се супротстави овој жељи; али да се то уради претпоставља вршење те моћи, а ова вежба претпоставља слободу која буди спонтану активност.”


„Због снажне и еластичне снаге човекове првобитне моћи, нужност често не захтева ништа осим уклањања опресивних веза.”


„Ако бисмо указали на идеју која је током читавог тока историје све више и више ширила своје царство, или која, више од било које друге, сведочи о много оспораваној и још одлучније погрешно схваћеној савршенству читавог људског рода , то је успостављање наше заједничке хуманости — настојање да се уклоне баријере које су предрасуде и ограничени погледи сваке врсте подигли међу људима...”