Пређи на садржај

Вилијам Т. Шерман

Извор: Викицитат
Вилијам Т. Шерман (1865)

Вилијам Текумсе Шерман (8. фебруар 1820 — 14. фебруар 1891) је био амерички војник, пословни човек, просветни радник и писац.

Цитати[уреди]

„Рат је пакао.”


„Не можете да квалификујете рат оштријим терминима од мене. Рат је окрутност и не можете га оплеменити.”


„Они који су унели рат у нашу земљу заслужују све клетве које народ може излити.”


„Ви сте до сада читали јавно расположење у својим новинама, које живе од лажи и узбуђења; и што брже тражите истину у другим круговима, то боље.”


„Црнац је слободан и мора се према њему поступати као према човеку.”


„Знам да нисам учествовао у прављењу овог рата, и знам да ћу данас поднети више жртава него било ко од вас да бих обезбедио мир. Али не можете имати мир и поделу наше земље.”


„Југ је започео рат заузевши утврде, арсенале, ковнице новца, царинарнице, итд., итд., много пре него што је г. Линколн постављен, и пре него што је Југ имао једну јоту или наслов провокације. И сам сам видео у Мисурију, Кентакију, Тенесију и Мисисипију, стотине и хиљаде жена и деце како беже од ваших војски и очајника, гладни и са крвареним ногама. У Мемфису, Виксбургу и Мисисипију, нахранили смо хиљаде и хиљаде породица побуњених војника који су остали на нашим рукама, а које нисмо могли видети како гладују. Сада када вам дође рат, осећате се сасвим другачије.”


„Само они који никада нису чули пуцањ, који никада нису чули врисак и стењање рањених и раздераних... гласно вапе за још крви, више освете, још пустоши.”


„Ми желимо и имаћемо праведну послушност према законима Сједињених Држава. То ћемо имати.”


„Сједињене Државе су имале одређена права у Џорџији, којих се никада нису одрекли нити ће бити.”


„Дозволите Унији и миру да се још једном населе у вашим старим домовима у Атланти.”


„Проћи ће хиљаду година пре него што Грантов лик буде потпуно цењен. Грант је највећи војник нашег времена ако не и свих времена.”


„Рат је лек који су наши непријатељи изабрали. Други једноставни лекови били су у њиховом избору. Ви то знате и они то знају, али они су хтели рат, а ја кажем да им дамо све што желе; ни речи аргумента, ни знака одустајања, ни пећине док нас не бичују или они.”