Пређи на садржај

Будизам

Извор: Викицитат

Будизам јест филозофија и нетеистичка религија настала на северу Индије у 6. веку п. н. е.

Цитати[уреди]

„Развијте ум равнотеже. Увек ћете добијати похвале и кривице, али не дозволите ни једном да утиче на равнотежу ума: следите смиреност, одсуство гордости. (Готама Буда)”


„Будизам је религија спасења за интелектуалце. (Макс Вебер)”


„Будизам је за хиндуизам оно што је протестантизам за римокатолицизам, само са много већом снагом и много већим степеном интензитета. (Махатма Ганди)”


„Проучавати будизам значи проучавати себе. Проучавати себе значи заборавити себе. (Доген)”


„Као студент компаративних религија, верујем да је будизам најсавршенији који је свет уопште видео. Филозофија теорије еволуције и закон карме били су далеко супериорнији од било које друге вероисповести. Ни историја религије ни проучавање филозофије нису ме прво привукли у свет будистичке мисли, већ мој професионални интерес као лекара. Мој задатак је био да лечим психичку патњу и то ме је подстакло да се упознам са ставовима и методама тог великог учитеља човечанства, чија је главна тема био ланац патње, старости, болести и смрти. (Карл Густав Јунг)”


„Будизам је сто пута реалнији од хришћанства. Будизам не обећава ништа и испоручује све. Хришћанство обећава све, али не испоручује ништа. (Фридрих Ниче)”


„Међу данашњим религијама будизам је најбољи. Доктрине будизма су дубоке; они су готово разумни, а историјски су били најмање штетни и најмање окрутни. Али не могу рећи да је будизам позитивно добар, нити бих желео да се шири по целом свету и да сви верују. То је зато што се будизам фокусира само на питање шта је човек, а не на то какав је универзум. Будизам заправо не тежи истини; позива се на осећања и, на крају крајева, покушава да убеди људе да верују у доктрине које су засноване на субјективним претпоставкама, а не на објективним доказима. (Бертранд Расел)”


„Срж и најдубљи дух хришћанства је идентичан духу браманизма и будизма: сви поучавају о тешкој кривици људске расе узроковане њеним пуким постојањем. (Артур Шопенхауер)”