Грета Тунберг

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грета Тунберг

Грета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг (швед. Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg; 3. јануар 2003) је шведска климатска активисткиња и ученица.

Цитати[уреди]

„Само говорите о напретку користећи исте лоше идеје које су нас до овог хаоса и довеле, чак и онда када је једина смислена ствар коју је могуће урадити то да се повуче кочница за случај опасности. Нисте довољно зрели да назовете ствари онаквим какве заиста јесу. Чак сте и то препустили својој деци.

[...] На путу смо да жртвујемо своју цивилизацију за то да врло мали број људи настави да нагомилава огромне количине новца. [...] То је патња огромне већине којом се плаћа за луксуз неколицине.
[...] Кажете да волите своју децу изнад било чега на свету. А ипак крадете њихову будућност на очиглед њих самих.
[...] Не можемо да решимо кризу а да се према њој не опходимо као према кризи. [...] А, ако је немогуће наћи решења унутар система, зар није онда потребно променити систем?
Нисмо овде дошли да бисмо молили светске вође да посвете пажњу. Игнорисали сте нас раније и игнорисаћете нас поново. Изговори су пресушили и немамо више времена. Дошли смо да вас обавестимо да промена долази, свидело се to вама или не. Права моћ је у рукама људи.

— Крадете нашу будућност: 15-тогодишња Грета Тунберг осуђује неактивност света на последице климатских промена, You Are Stealing Our Future: Greta Thunberg, 15, Condemns the World’s Inaction on Climate Change, 'Democracy Now!', 13. децембар 2018


„У току задњих 25 година небројено много људи је стајало пред конференцијама за спречавање климатских промена Уједињених нација и тражило од вођа наших нација да престану са емисијом штетних гасова. Али јасно је да то није дало резултата, пошто она и даље наставља да расте. Због тога ја нећу ништа од њих да тражим. Уместо тога, тражићу од људи широм света да схвате да су нас политичке вође превариле, што доказује чињеница да је пред нама претња опстанку и немамо времена да настављамо да се крећемо истим овим путем лудила. ”

— „Наше вође се понашају као деца“: Активисткиња тинејџерка прозива светске вође на самиту Уједињених нација, ("Our Leaders Are Behaving Like Children": Teen Climate Activist Confronts World Leaders at U.N. Summit, 'Democracy Now!', 11. децембар 2018


„[...] Зашто да учим за будућност која још мало па више неће ни постојати, када нико не ради апсолутно ништа да се та будућност сачува? И који је смисао учити чињенице у оквиру школског система када најважније чињенице које је дала врхунска наука истог тог школског система очигледно не значе ништа нашим политичарима и нашем друштву?

Данас се у свету потроши 100 милиона барела нафте сваки дан. [...] Не постоје правила која захтевају да се та нафта остави у земљи. Дакле, не можемо да сачувамо свет поштујући правила, пошто се правила морају променити. Све се мора променити. И то мора да почне данас.

— Позив на побуну (“Declaration of Rebellion”), “Extinction Rebellion”, Трг парламента, Лондон, 31. октобар 2018.[1]


Референце[уреди]

  1. Thunberg, Greta (2019). No One is Too Small to Make a Difference. Penguin Books. ISBN ISBN 9780141991740. 
Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: