Пређи на садржај

Грета Тунберг

Извор: Викицитат
Грета Тунберг (2020)

Грета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг (швед. Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg; 3. јануар 2003) је шведска климатска активисткиња и ученица.

Цитати

[уреди]

„Само говорите о напретку користећи исте лоше идеје које су нас до овог хаоса и довеле, чак и онда када је једина смислена ствар коју је могуће урадити то да се повуче кочница за случај опасности. Нисте довољно зрели да назовете ствари онаквим какве заиста јесу. Чак сте и то препустили својој деци.

[...] На путу смо да жртвујемо своју цивилизацију за то да врло мали број људи настави да нагомилава огромне количине новца. [...] То је патња огромне већине којом се плаћа за луксуз неколицине.
[...] Кажете да волите своју децу изнад било чега на свету. А ипак крадете њихову будућност на очиглед њих самих.
[...] Не можемо да решимо кризу а да се према њој не опходимо као према кризи. [...] А, ако је немогуће наћи решења унутар система, зар није онда потребно променити систем?
Нисмо овде дошли да бисмо молили светске вође да посвете пажњу. Игнорисали сте нас раније и игнорисаћете нас поново. Изговори су пресушили и немамо више времена. Дошли смо да вас обавестимо да промена долази, свидело се to вама или не. Права моћ је у рукама људи.

— Крадете нашу будућност: 15-тогодишња Грета Тунберг осуђује неактивност света на последице климатских промена[1]


„У току задњих 25 година небројено много људи је стајало пред конференцијама за спречавање климатских промена Уједињених нација и тражило од вођа наших нација да престану са емисијом штетних гасова. Али јасно је да то није дало резултата, пошто она и даље наставља да расте. Због тога ја нећу ништа од њих да тражим. Уместо тога, тражићу од људи широм света да схвате да су нас политичке вође превариле, што доказује чињеница да је пред нама претња опстанку и немамо времена да настављамо да се крећемо истим овим путем лудила.

— „Наше вође се понашају као деца“: Активисткиња тинејџерка прозива светске вође на самиту Уједињених нација[2]


„Зашто да учим за будућност која још мало па више неће ни постојати, када нико не ради апсолутно ништа да се та будућност сачува? И који је смисао учити чињенице у оквиру школског система када најважније чињенице које је дала врхунска наука истог тог школског система очигледно не значе ништа нашим политичарима и нашем друштву?

Данас се у свету потроши 100 милиона барела нафте сваки дан. [...] Не постоје правила која захтевају да се та нафта остави у земљи. Дакле, не можемо да сачувамо свет поштујући правила, пошто се правила морају променити. Све се мора променити. И то мора да почне данас.

— Позив на побуну (“Declaration of Rebellion”), “Extinction Rebellion”, Трг парламента, Лондон, 31. октобар 2018.[3]


„Ја сам само тинејџер... Моје мишљење о овоме није важно. Боље да погледате науку и да ли су његове одредбе у складу са Париским споразумима и да остане испод 1,5 или чак 2 степена Целзијуса, и онда јасно видите да, не, то није ни приближно довољно у складу са науком. То не кажем ја, то је црно на бело, гледајући чињенице. Само бих желела да климатску кризу у суштини третирате као кризу.

И сами су рекли да је ово егзистенцијална претња... Они само третирају климатску кризу ​као да је још једна политичка тема, између осталих тема и, да, третирајте је као кризу, то је корак број 1​. Дакле, оно што нам је сада потребно је да подигнемо свест и да створимо јавно мњење да се према кризи односи као према кризи. Јер ако људи нису свесни кризе са којом се суочавамо, наравно да неће вршити притисак на изабране политичаре.

Па бих му само рекла да каже истину каква је ситуација. Како можете очекивати подршку и притисак бирача ако не третирате кризу као кризу.

— Грета Тунберг критикује Џоа Бајдена због игнорисања „науке“ о климатским променама[4]


„Изгледа да су људи који су у позицији да доносе одлуке одустали. Кажу исувише је тешко — има превше изазова. Али то је управо оно што ми овде радимо. Нисмо одустали зато што је то питање живота и смрти за небројене људе. […] Или бирамо да наставимо као цивилизација или не. То је толико црно-бело колико може да буде. Када се ради о опстанку, нема сивих зона.[5]


„Осећала сам се врло усамљено зато што се чинило да сам једина која брине о овоме. […] Сви остали су једноставно настављали да живе као и обично, а ја то нисам могла. […] Била сам уморна од седења и чекања. Покушала сам да наговорим друге да ми се придруже, али нико није био заинтересован и нико није желео. Онда сам рекла себи: ’Урадићу то сама, ако нико други неће’.[5]


„Пошто ви одрасли не хајете о мојој будућности, нећу ни ја. Зовем се Грета, идем у девети разред, и почињем да штрајкујем одбијајући школу због климатских промена.[5]


„Путовала сам и посетила небројена места и срела се са људима широм света. […] Могу да кажем да свуда где сам била изгледа исто: климатска криза се игнорише од стране оних који су на власти, без обзира на то што је наука кристално јасна. Не желимо да чујемо да још један политичар каже како је то важно, па после не уради ништа да би било шта променио. Не желимо више да слушамо празне речи од људи који се претварају да озбиљно схватају нашу будућност. […] Не би требало да ми деца и тинејџери просвећујемо одрасле на свету. Они који су одговорни треба да се стиде.[5]


„Да би се смањио ризик почетка ланчане реакције без повратка која ће измаћи људској контроли, потребно је хитно, драстично смањење годишње количине издувних гасова какво свет још увек није видео. А пошто ми још увек немамо технологију која би омогућила било шта приближно ономе што је потребно, то значи да треба направити суштинске промене у друштву. То је непријатна чињеница до које је дошло услед одбијања наших политичара да се посвете решавању ове кризе.

— Отворено писмо Грете Тунберг и Ванесе Накате светским медијима, 29. октобар 2021.[6]


„Још увек је могуће избећи најгоре последице, још увек је могуће то зауставити. Али ако наставимо оно што радимо, то неће бити могуће. Имате средства и могућности да то промените. Ваш је избор да ли ћете прихватити да се суочите са тим изазовом или нећете. У било ком случају, историја ће вам судити.

— Отворено писмо Грете Тунберг и Ванесе Накате светским медијима, 29. октобар 2021.[6]

Референце

[уреди]
  1. You Are Stealing Our Future: Greta Thunberg, 15, Condemns the World’s Inaction on Climate Change, 'Democracy Now!', 13. децембар 2018
  2. "Our Leaders Are Behaving Like Children": Teen Climate Activist Confronts World Leaders at U.N. Summit, 'Democracy Now!', 11. децембар 2018
  3. Thunberg, Greta (2019). No One is Too Small to Make a Difference. Penguin Books. ISBN ISBN 9780141991740. 
  4. Greta Thunberg slams Joe Biden for ignoring ‘the science’ on climate change, 'foxbusiness', 8. март 2021
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Цитирано у How one Swedish teenager armed with a homemade sign ignited a crusade and became the leader of a movement (Како је једна тинејџерка наоружана знаком који је сама направила позвала у бој и постала вођа покрета), Jack Davison, Rolling Stone, 26. март 2020.
  6. 6,0 6,1 An Open Letter to the Global Media by Greta Thunberg and Vanessa Nakate, Тајм магазин, 29. октобар 2021.

Спољашње везе

[уреди]