Апостол Павле

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Paul Apostle.jpg

Свети апостол Павле рођен је као Јеврејин, а постао је хришћански апостол, светитељ, проповедник и књижевник. Аутор је 14 књига и посланица Новога Завета.

Цитати[уреди]

„Сада знам делимично, али тада ћу знати као што сам и ја познат. А сада останите вера, нада, љубав, ово троје; али највећа од њих је љубав.”


„У овом тренутку ваше обиље ће обезбедити оно што им је потребно, тако да ће заузврат њихово обиље обезбедити оно што вам треба. Циљ је једнакост.”


„Пошто сте, дакле, васкрсли са Христом, усмерите своја срца на оно што је горе, где је Христос, који седи здесна Богу. Усредсредите се на ствари горе, а не на земаљске ствари. Јер ти си умро, и твој живот је сада сакривен са Христом у Богу.”


„Закон је био наш чувар до Христовог доласка, да бисмо се вером оправдали. Али сада када је вера дошла, нисмо више под старатељством.”


„Сви су згрешили и лишени славе Божије; Оправдајући се бесплатно његовом милошћу кроз откупљење које је у Христу Исусу.”


„Лудост Божија је мудрија од људи; а слабост Божија је јача од људи.

Јер видите свој позив, браћо, како се не зове много мудрих људи по телу, ни много моћних, ни много племенитих: Али Бог је изабрао луде ствари света да посрами мудре; и Бог је изабрао слабе ствари света да посрами оно што је моћно; И ниже ствари у свету и ствари које су презрене, изабрао је Бог, да, и ствари које нису, да поништи оно што јесте: да се ниједно тело не хвали пред Његовим лицем.”


„Сада постоје различитости дарова, али исти Дух. И постоје разлике у администрацији, али исти Господ. И постоје различите операције, али исти је Бог који ради све у свему.”


„Бог, који је милосрђе богат, за своју велику љубав којом нас је заволео, чак и кад смо били мртви у гресима, оживео нас је заједно са Христом, (благодашћу сте спашени) и подигао нас заједно, и посадио нас заједно на небесима у Христу Исусу: Да би у будућим вековима показао неизмерно богатство своје благодати у својој доброти према нама кроз Христа Исуса.”


„Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то не од вас самих: то је дар Божији: не од дела, да се ко не би похвалио. Јер ми смо његово дело, створени у Христу Исусу за добра дела, која је Бог унапред одредио да у њима ходимо.”


„Јер он је наш мир; у свом телу он је обе групе учинио у једну и срушио преградни зид, односно непријатељство између нас. Он је укинуо закон са његовим заповестима и уредбама, да би у себи створио једно ново човечанство уместо њих двоје и тако склопио мир.”