Пређи на садржај

Анархизам

Извор: Викицитат

Анархизам је идеологија и филозофија друштва заснованог на слободи коју не ограничава власт.

Цитати[уреди]

„Што се више приближавамо потпуном војном потискивању буржоазије, то је за нас опаснија велика поплава малобуржоаског анархизма. А борба против ових елемената не може се водити само пропагандом и агитацијом. … Борба се такође мора водити применом силе и принуде. (Владимир Лењин)”


„Гледајући на свет у целини, дуги низ деценија не иде ка анархији, већ ка поновном наметању ропства. (Џорџ Орвел)”


„Савремени анархизам је повезан са принципом друштвеног управљања земљом и капиталом, и стога је сродан социјализму у овом важном погледу. Православни социјализам верује да ће појединац постати слободан ако држава буде једини капиталиста. Анархизам се, напротив, плаши да би у овом случају држава могла да наследи тиранске тенденције приватног капиталисте. Тако он тражи начин да помири друштвену својину са што већим смањењем државне власти, па чак и на крају са потпуним укидањем државе. Рођена је у суштини на територији социјалистичког покрета као његово екстремно лево крило. (Бертранд Расел)”


„Нисмо ми од оних људи који се, када се помене реч „анархизам“, презриво окрећу и надношљиво одмахују руком: „Зашто губити време на то, не вреди причати!“ (Јосиф Стаљин)”


„Анархизам не значи никакве институције, већ оне које приморавају људе да се подвргну насиљу. (Лав Толстој)”


„Анархизам, веома широк у вербалним негацијама, али без љубави, па чак и кукавички у практичним закључцима. (Лав Троцки)”