Анархизам

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Анархизам је идеологија и филозофија друштва заснованог на слободи коју не ограничава власт.

Цитати[уреди]

„Савремени анархизам је повезан са принципом друштвеног управљања земљом и капиталом, и стога је сродан социјализму у овом важном погледу. Православни социјализам верује да ће појединац постати слободан ако држава буде једини капиталиста. Анархизам се, напротив, плаши да би у овом случају држава могла да наследи тиранске тенденције приватног капиталисте. Тако он тражи начин да помири друштвену својину са што већим смањењем државне власти, па чак и на крају са потпуним укидањем државе. Рођена је у суштини на територији социјалистичког покрета као његово екстремно лево крило. (Бертранд Расел)”


„Анархизам не значи никакве институције, већ оне које приморавају људе да се подвргну насиљу. (Лав Толстој)”


„Анархизам, веома широк у вербалним негацијама, али без љубави, па чак и кукавички у практичним закључцима. (Лав Троцки)”


„Гледајући на свет у целини, дуги низ деценија не иде ка анархији, већ ка поновном наметању ропства. (Џорџ Орвел)”


„Нисмо ми од оних људи који се, када се помене реч „анархизам“, презриво окрећу и надношљиво одмахују руком: „Зашто губити време на то, не вреди причати!“ (Јосиф Стаљин)”


„Што се више приближавамо потпуном војном потискивању буржоазије, то је за нас опаснија велика поплава малобуржоаског анархизма. А борба против ових елемената не може се водити само пропагандом и агитацијом. … Борба се такође мора водити применом силе и принуде. (Владимир Лењин)”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: