Пређи на садржај

Адем Демачи

Извор: Викицитат

Адем Демачи (26. фебруар 1936 — 26. јул 2018) је био албански политичар и књижевник са Косова и Метохије.

Цитати

[уреди]

Србима који остану на Косову биће много боље него онима који се одлуче за живот у Србији. Тамо тек предстоје проблеми, а овде свако нормалан треба да примети 'дух-мирис' Европе.”

— 01. април 2002.


„Ми на Косову смо поставили ствар: створићемо такву државу у којој ће Срби бити задовољнији него у Крагујевцу.”

— 01. јун 2002.


„Албанци су се после сто година ропства под Србима латили оружја не да би убијали већ да би издејствовали слободу. Ако је неко, можда, из освете починио нешто, то није разлог да се на гангстерски начин и по рецептима четничке полиције хапсе људи. Понашање КФОР-а и УНМИК-а пало је на испиту.”

— 01. фебруар 2003.


„Стални захтеви међународне заједнице да се на Косову пре одређивања коначног статуса оствари осам стандарда представљају гушење не само народа Косова, већ и њихове слободе да делују у правцу независности.”

— 01. мај 2003.


„УНМИК је направио пропуст и размазио косовске Србе.”

— 01. април 2004.


„Данас када Албанија доживљава ренесансу, свима онима који не верују кажем да ћемо се ујединити са Албанијом. [...] Комшијама који оштре ножеве поручујем да прихвате стварност, јер као што су изгубили последњи рат изгубиће све друге ратове са нама. Сви Албанци не треба да се задовоље до сада постигнутим, већ треба да следе пример великана.”

— 02. јул 2012.