Пређи на садржај

Џорџ Елиот

Извор: Викицитат

Мери Ен Еванс (22. новембар 1819 — 22. децембар 1880), позната под псеудонимом Џорџ Елиот, је била енглеска књижевница.

Цитати[уреди]

„Растуће добро света делимично зависи од неисторијских дела; а да ствари код тебе и мене нису тако лоше као што су могле бити, половина је захваљујући броју који су верно живели скривеним животом и почивали у непосећеним гробницама.”


„Моје сопствено искуство и развој свакодневно продубљују моје уверење да се наш морални напредак може мерити степеном у коме саосећамо са индивидуалном патњом и индивидуалном радошћу.”


„Сви имамо прилику да се сретнемо са сажаљењем, нежношћу, милосрђем, када смо мртви: само живима се не може опростити — само живима од којих се скидају снисходљивост и поштовање...”


„Царство тишине је довољно велико иза гроба. Ово је свет светлости и говора, и дозволићу вам да вам кажем да сте веома драги.”


„Најмрачнија ноћ која је икада пала на земљу никада није сакрила светлост, никада није угасила звезде. То је само натерало звезде оштрије, љубазно гледајући, као у знак протеста против таме.”


„Свака кукавица може да води битку када је сигурна да ће победити; али дај ми човека који има храбрости да се бори када је сигуран да ће изгубити. То је мој начин, господине; а има много победа горих од пораза.”


„Благословено дело помагања свету напред, срећно не чека да га ураде савршени људи.”


„Лаж је тако лака, истина тако тешка...”


„Чини ми се да никада не можемо одустати од чежње и жеља док смо потпуно живи. Постоје одређене ствари за које сматрамо да су лепе и добре, и морамо гладовати за њима...”


„У стара времена било је анђела који су долазили и узимали људе за руке и одводили их из града уништења. Сада не видимо белокриле анђеле. Али људи су ипак одведени од претећег уништења: рука је стављена у њихову, која их нежно води ка мирној и светлој земљи, тако да више не гледају уназад; а рука може бити малог детета.”


„За шта живимо, ако не желимо да отежавамо живот једни другима?”


„Образују нас они који нам верују.”