Пређи на садржај

Џејмс Калахан

Извор: Викицитат
Џејмс Калахан (1975)

Ленард Џејмс Калахан, Барон Калахан од Кардифа (27. март 1912 — 26. март 2005) је био британски политичар који је од 1976. до 1980. водио Лабуристичку странку, а од 1976. до 1979. служио као премијер Уједињеног Краљевства.

Цитати

[уреди]

„Никада више нећу да чујем некога да каже да социјалистичка држава не може да обезбеди излаз за оне са иницијативом. Награде које се дају способностима у СССР-у на свим нивоима далеко су веће од оних које се дају запосленима у капиталистичкој Британији. Видео сам и ради.”


„У овој земљи не би могло бити демократске и независне Социјалистичке партије осим ако се не сврстају са другима против подмуклих покушаја комунизма да сломи социјалистички покрет.”


„Не сумњам ни најмање да ће економске мере и социјалистичке мере које ће се наћи у земљама источне Европе, постајати све снажније против некоординисаног, беспланског друштва у коме Запад сада живи.”


„Они који се залажу за девалвацију позивају на смањење нивоа плата и реалног стандарда зарада сваког припадника радничке класе.”


„Да не успемо, мислим да ниједна Влада не би успела. Осећам да би то довело до тоталитарне владе левице или деснице.”


„Пропаганда Совјетског Савеза очигледно жели да искористи јавно мњење у овој земљи да натера Запад да смањи своје оружје, а да сами не раде ништа. На тај начин би стекли нуклеарну супериорност. Ово једноставно није укључено.”


„Вођа мора имати храбрости да поступи супротно савету стручњака.”


„Вођа мора да изгледа доследно. То не значи да мора бити доследан.”


„Једнострано разоружање Британије је у супротности са најбољим интересима наше земље, могло би да започне распад НАТО-а и стога угрози стабилност Европе.”