Пређи на садржај

Јупитер

Извор: Викицитат

Јупитер представља једну од 8 планета Сунчевог система и уједно најмасивније небеско тело у целом Сунчевом систему после Сунца.

Цитати[уреди]

„Стога сам закључио, и без оклевања одлучио, да постоје три звезде на небу које се крећу око Јупитера, као што су Венера и Меркур око Сунца; што је на крају било јасно као дан бројним другим запажањима. Ова запажања су такође утврдила да постоје не само три, већ четири нестална звездана тела која врше своје окрете око Јупитера. (Галилео Галилеј)”


„Колико смо заиста дужни да причврстимо своју веру? Ко ће ми гарантовати да на Јупитеру два и два не чине пет? (Хенрик Ибсен)”


„Земљина орбита је круг; округле сфере којима овај круг припада описују додекаедар; сфере укључујући ову ће дати орбиту Марса. Округли Марс описују тетраедар; круг укључујући овај биће орбита Јупитера. Опишите коцку око Јупитерове орбите; круг укључујући овај биће Сатурн. Сада, упишите у земљину орбиту икосаедар, круг уписан у њега биће орбита Венере: упишите октаедар у орбиту Венере: круг уписан у њега биће Меркурова орбита. Ово је разлог за број планета. (Јохан Кеплер)”