Јужна Кореја

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Flag of South Korea.svg

Јужна Кореја је држава смештена на јужној половини Корејског полуострва, на истоку Азије.

Цитати[уреди]

„У име америчког народа, захваљујем свету на његовој подршци. Америка никада неће заборавити звукове наше националне химне у Бакингемској палати, на улицама Париза и на берлинској Бранденбуршкој капији. Нећемо заборавити да се јужнокорејска деца окупљају да се моле испред наше амбасаде у Сеулу, или молитве саосећања у џамији у Каиру. Нећемо заборавити тренутке тишине и дане жалости у Аустралији и Африци... (Џорџ Буш)”


„У Јужној Кореји, на пример, стопа раста пушења се више него утростручила када су 1988. отворена тржишта за америчке смртоносне дроге. (Ноам Чомски)”


„Када се оствари конфедерација, а идеологије Севера и Југа буду пропагиране у току слободног односа између две стране, Република [ДНРК] неће бити ни најмање погођена, јер је јединствена држава. Али југ је идеолошки подељена, либерална земља, тако да ако екстензивно пропагирамо џуче мисао и супериорност нашег система, можемо придобити бар половину њених грађана. Од сада је Јужна Кореја дупло већа од нас у погледу становништва. Али када једном освојимо половину народа Југа у конфедерацију, бићемо два дела од народа Југа. Тада бисмо победили или на општим изборима или у рату. (Ким Ил Сунг)”


„Трагедија Кореје је додатно појачана чињеницом да је њена војна акција ограничена на њене територијалне границе. Она осуђује тај народ, који је наша сврха да спасемо, да трпи разорне последице пуног поморског и ваздушног бомбардовања, док су непријатељске светиње потпуно заштићене од таквих напада и пустошења. Од нација света, само Кореја је до сада једина која је све ризиковала против комунизма. Величанственост храбрости и храбрости корејског народа пркоси опису. Изабрали су да ризикују смрт, а не ропство. Њихове последње речи упућене мени су биле: 'Немојте да преплавите Пацифик!' (Даглас Макартур)”


Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: