Пређи на садржај

Ким Ил Сунг

Извор: Викицитат

Ким Ил Сунг (15. април 1912 — 8. јул 1994) био је лидер Демократске Народне Републике Кореје, тј. Северне Кореје, од њеног настанка 1948. па све до његове смрти 1994. године.

Цитати

[уреди]

„Народ је господар револуције у свакој земљи. То је као да ставите кола испред коња да странци за њих изводе револуцију. Револуција се не може ни извозити ни увозити.”


„Човек је господар свих ствари и одлучујући фактор у свему.”


„Југ је идеолошки подељена, либерална земља, тако да ако екстензивно пропагирамо џуче мисао и супериорност нашег система, можемо придобити бар половину њених грађана. Од сада је Јужна Кореја дупло већа од нас у погледу становништва. Али када једном освојимо половину народа Југа у конфедерацију, бићемо два дела од народа Југа. Тада бисмо победили или на општим изборима или у рату.”


„Влада наше Републике, чији је основни идеал спољне политике независност, мир и пријатељство, успоставила је добросуседске односе и развија размену и сарадњу са оним државама, које поштују суверенитет наше земље и пријатељски су према нама, без обзира на њихов друштвени систем. Верујемо да ДНРК и САД могу постати пријатељи ако САД напусте свој концепт конфронтације са нама и спремне су да нормализују односе са нашом земљом поштујући слободу избора. Ствар зависи од тога да ли Сједињене Државе имају такву политичку вољу или не.”