Пређи на садржај

Јово Бакић

Извор: Викицитат
Јово Бакић (2015)

Јово Бакић (23. март 1970) је српски социолог, политички активиста и професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Цитати

[уреди]

Вучић је човек који чита и његову читалачку страст не треба потцењивати. Видим да су се многи спрдали с његовим читањем Вебера, а он је сигурно прочитао „Протестантску етику и дух капитализма“, а вероватно и „Политичке списе“. За разлику од већине политичара који не читају ништа, он чита и утолико је опаснији... Његову интелигенцију и вредноћу само будала може потценити, а ово „будала“ се односи на већи део опозиције у Србији.”


„Био сам члан Савеза комуниста и поносим се тиме. Тамо су били само добри ђаци.”


„Да ли је Новак Ђоковић лабуд који пева најлепшу песму уочи изумирања нације чије име светом с поносом проноси или феникс који наговештава, упркос свему, дизање из пепела ове нације?”


„Напослетку, Србија је слика и прилика фудбала који се у њој игра и криминала који се око њега, по благослову власти и најмоћнијег човека у њој, одвија, а нимало, нажалост, не подсећа на тенис који маестрално игра један њен, а светски грађанин.”


„После извесног времена свако досади. Што би рекао мој отац – „да ми се Мерилин Монро, коју сам сматрао најлепшом женом, појављује онолико колико Вучић, досадила би ми“.”


„Ја мислим да мафија добровољно с власти не иде. Другим речима, надам се да ће прво изгубити на изборима, а онда ћемо морати неким другим методама.”


„Ако судимо на основу искуства, Србија ће, као део периферије тог система, бити изложена, након протока одређеног времена, најјачим ударима. Капитализам ће се бранити ауторитарним средствима, као и увек када је у оштријој кризи, и ту садашњи председник [Вучић] види своју прилику да следи светао пример свога учитеља Мила Ђукановића у покушају остваривања доживотне личне власти.”