Пређи на садржај

Јакоб Грим

Извор: Викицитат

Јакоб Грим (4. јануар 1785 — 20. септембар 1863) је био немачки писац, филолог, библиотекар у Каселу, академик и професор у Берлину и оснивач савремене германистике.

Цитати

[уреди]

„Ово ће бити почетак рада на великом немачком речнику, не старонемачком, већ модерном, живом, од Лутера до Гетеа. Богатство наших извора никада није довољно исцрпљено, а очекује се да ће резултати бити изненађујући.”


„Ова срамно подељена нација мора поново постати слободна и уставна. Пољска је спасоносна за Европу између Немачке и Русије.”


„Природа не оставља човека толико да га лиши свих средстава за самоодбрану.”


„Који народ није био прво песник па мислилац?”


„Ово арогантно размишљање је против мог ума, цео живот векова био је испуњен сировошћу тупог и безрадосног духа. На крају крајева, благодатној великодушности Божијој одговарао би онај који је дао да свако доба види свој дан и улио у људе, као што их је саградио даровима тела и душе, знањем из вишег вођства. Сви, укључујући и најзапуштеније генерације, добили су благослов срећног и уређеног живота, који је народима лепе расе сачувао обичаје и права.”


„Прва ствар коју поштен ум може научити из проучавања старих басни и легенди јесте да иза њих не крије се беспослени разум, никаква фикција, већ права поезија ; [...] објективни ентузијазам.”


„Древни људи су били већи, чистији и светији од нас; сјај божанског порекла и даље је сијао у њима и над њима, као да бистра, чиста тела настављају да сијају или сијају неко време када их погледате директно из блиставог Сунчев зрак у густом мраку.”