Пређи на садржај

Шарл Фурије

Извор: Викицитат

Шарл Фурије (7. април 1772. – 10. октобар 1837) је био француски филозоф и економиста, велики друштвени реформатор и један од претеча социјалистичког покрета.

Цитати

[уреди]

„Семе небеских тела се депонује и негује у Млечном путу, из којег извиру у ројевима комета које путују а; дуго времена и обично гравитирају различитим сунцима пре него што постану фиксирани у орбити.”


„Религиозни умови, који су неповерљиви према филозофским догмама, падају у грешку – коју је усадила филозофија – претпоставке да је Провиђење ограничено у свом деловању; то се не протеже на друштвени свет или друштвене односе човечанства, и да Бог није одредио никакав план друштвене организације за регулисање тих односа. Да су дубоко веровали У УНИВЕРЗАЛНОСТ ПРОВИДЕНСТВА, били би уверени да су све људске потребе морале бити предвиђене и обезбеђене, а посебно да се није могла превидети најхитнија од свих – потреба друштвеног ред за регулисање наших индустријских и друштвених односа.”


„Постоји класа писаца који се стално хвале напретком цивилизације и људског ума у ​​модерним временима. Ако бисмо приписали њиховим претензијама, требало би нас навести да верујемо да је наука о друштву достигла свој највиши степен савршенства, јер су старе метафизичке и економске теорије донекле пречишћене.”


„Сваког дана, филозофи, додајете нове грешке грешкама из прошлости, док видимо физичке науке како свакодневно напредују на путу истине, и бацају онолико сјаја на садашњи век колико је ваша неоснована визија бацила срамоту на осамнаести.”