Пређи на садржај

Херман Нојбахер

Извор: Викицитат
Херман Нојбахер (1943)

Херман Нојбахер (24. јун 1893 — 1. јул 1960) је био аустријски привредник, шеф грађевинске фирме и стручњак за привредне проблеме источне и југоисточне Европе, градоначелник Беча, политичар и члан Националсоцијалистичке партије.

Цитати[уреди]

Недић верно служи немачким интересима. Слично је и с Дражом Михаиловићем, који се до данас трудио да не заузме непријатељско држање према окупатору.”


„Дража Михаиловић је неоспорно доказао: 1) да жели да одржава примирје с окупационим силама и 2) да је он толико антикомуниста, да је успркос енглеским понудама дао предност просјачењу код окупатора пред слогом с црвеном страном.”


„Дража Михаиловић, задржавајући симболички своје непријатељство према окупатору, неће ни по коју цену да се бори против нас. [...] Д. М. је уверен да ћемо ми у догледно време евакуисати земљу, нада се да се то неће догодити тако брзо; припрема се искључиво за одбрану националне монархије против комунизма; без прекида наставља ту борбу и желео би, када ми једном одемо, да без борбе ступи на наше кључне положаје.”