Пређи на садржај

Херберт Џорџ Велс

Извор: Викицитат
Херберт Џорџ Велс

Херберт Џорџ Велс (21. септембар 1866 — 13. август 1946) је био енглески новинар, социолог, историчар и књижевник највише познат по својим делима научне фантастике као што су Времеплов, Рат светова, Невидљиви човек и др.

Цитати

[уреди]

„Прошлост је само почетак почетка, а све што јесте или је било само је сумрак зоре.”


„Стварали смо будућност… и ретко ко од нас није имао проблема да помисли какву будућност стварамо. И ево га!”


„Новац и кредит су исто толико људска измишљотина као и бицикли, и подложни су ширењу и модификацији као и било која друга врста распрострањене, али несавршене машине.”


„Велико и мало не могу да разумеју једно друго. Али у сваком детету рођеном од човека, отац Редвуд, крије се неко семе величине - чекајући храну.”


„Фазу по фазу ове неприлагођене владе постају неконтролисани апсолутизми; они убијају ту слободну игру индивидуалног ума која је конзерванс људске ефикасности и среће.”


„Човечанство или ствара, или гаји, или толерише све своје невоље, велике или мале.”


„Јереси су експерименти у човековој незадовољној потрази за истином.”


„Прилагодити се или нестати, сада као и увек, неумољиви је императив природе.”


„Нико не би веровао у последњим годинама деветнаестог века да овај свет пажљиво и помно посматрају интелигенције веће од људске, а ипак смртне као и његове…”


„Понекад патим од најчуднијег осећаја одвојености од себе и света око себе; Чини ми се да све то посматрам споља, однекуд непојмљиво удаљеног, ван времена, ван простора, из стреса и трагедије свега тога.”


„Атомска бомба је међународна питања довела до потпуног безначаја. ... једини начин да се оконча рат био је да имамо само једну владу за човечанство.”


„Ако не окончамо рат, рат ће нас окончати.”


Види још

[уреди]