Пређи на садржај

Хенри VIII Тјудор

Извор: Викицитат

Хенри VIII (28. јун 1491 — 28. јануар 1547) владао је Енглеском и Ирском од 1509. до 28. јануара 1547. када је умро. Наследио је свог оца Хенрија VII, оснивача династије Тјудор којој он припада. Познат је због тога што се шест пута женио и због реформације енглеске цркве.

Цитати

[уреди]

„Послао си ми фландерску кобилу!”


„Господе мој, да не задовољим свет и моје царство, не бих то урадио данас ни за шта земаљско.”


„Под лаким изговорима, лажним оптужбама, натерали су ме да убијем највернијег слугу којег сам икада имао.”


„Како сте онда дрски, груби људи једног округа. . .да замерим свом Принцу. . . . Зато, господо, сећајте се својих глупости и издајничког понашања и не срамотите свог несумњивог Краља и природног Принца. . . ; и запамтите своју дужност оданости и да сте дужни да се покоравате нама, вашем Цару, и по Божјој заповести и по закону природе. . . . Повуците се сваки у своје куће; и немојте се више окупљати, супротно нашим законима и вашој оданости; и да учинимо да ваши изазивачи на ову несташлук буду предати у руке нашег поручника, или у наше, а ви сами да вас подвргнете таквој достојној казни, како ћемо вас ми и наши племићи сматрати достојним. Јер не сумњате да смо ми и наши племићи неосветљени. . .тако се молимо Свемогућем Богу да вам подари милост да обављате своје дужности и да се према нама користите као прави и верни поданици. . .или ставите себе, своје животе и жене, децу, земљу, добра и покретне ствари, поред огорчења Божијег, у потпуну авантуру потпуног уништења и потпуне пропасти силом и насиљем мача”


„Расправљајући сам са собом о садржају ваших писама, доживео сам велику агонију; не знајући како да их разумем, да ли на моју штету као што је приказано на неким местима, или у моју корист као на другим. Молим те сада од свег срца да ми кажеш сав свој ум о љубави међу нама; јер ме нужда приморава да те мучим ради одговора, будући да сам већ више од годину дана погођен стрелом љубави и нисам сигуран у неуспех или да нађеш место у свом срцу и наклоности...”


„Ми смо, трпљењем Божијим, краљ Енглеске; а краљеви Енглеске у прошлим временима никада нису имали надређеног осим Бога.”


„Мислили смо да је свештенство нашег краљевства било у потпуности наши поданици, али сада смо добро приметили да су они само половина наших поданика, да, и ретки наши поданици: јер сви прелати при свом посвећењу дају заклетву папи, чисто противно заклетви коју нам дају,

тако да изгледа да су они његови поданици, а не наши.”