Пређи на садржај

Хајнрих Химлер

Извор: Викицитат
Хајнрих Химлер (1938)

Хајнрих Химлер (7. октобар 1900 — 23. мај 1945) био је командант немачког Шуцштафела и Гестапа, међу најмоћнијим људима Трећег рајха, један од идејних твораца Холокауста и најодговорнијих за убиства милиона људи.

Цитати[уреди]

„Моја част је моја оданост.”


„Надам се да ћу потпуно избрисати сам концепт јеврејства.”


„Да ли нације живе у благостању или умиру од глади, занима ме само утолико што су нам потребни као робови наше културе: иначе ме то не занима.”


„Словен никад ништа не може сам да изгради. Дугорочно гледано, није способан за то. Вратићу се на ово касније. Са изузетком неколико феномена које Азија производи сваких неколико векова, кроз ту мешавину два наследства која су можда срећна за Азију, али су несрећна за нас Европљане — са изузетком, дакле, Атиле, Џингис-кана, Тамерлена , Лењина, Стаљина — мешовита раса Словена је заснована на подраси са неколико капи крви наше крви, крви водеће расе; Словен није у стању да се контролише и да створи ред. Он је у стању да расправља, у стању је да се распадне, у стању је да пружи отпор свакој власти и да се побуни. Али ова људска лоша добра данас су исто тако неспособна да одрже ред као што су била пре 700 или 800 година, када су позивали Варјаге, када су позивали Рјурикове.”


„Ја сам Хајнрих Химлер. (задње речи)”