Пређи на садржај

Ханс Келзен

Извор: Викицитат

Ханс Келзен (11. октобар 1881 — 19. април 1973) је био аустријски правник.

Цитати[уреди]

„Закон је поредак људског понашања. „Наредба“ је систем правила. Закон није, како се понекад каже, правило. То је скуп правила која имају врсту јединства коју разумемо под системом. Немогуће је схватити природу закона ако своју пажњу ограничимо на једно изоловано правило.”


„Назива се „чистом“ теоријом права, јер само описује закон и покушава да елиминише из предмета овог описа све што није стриктно право: Њен циљ је да ослободи науку права од страних елемената. Ово је методолошка основа теорије.”


„Правда је првенствено могућ, али не и неопходан квалитет друштвеног поретка који регулише међусобне односе људи. Само секундарно, то је врлина човека, јер је човек праведан ако је његово понашање у складу са нормама друштвеног поретка који би требало да буде праведан. Али шта заправо значи рећи да је друштвени поредак праведан? То значи да овај поредак регулише понашање људи на начин који је задовољавајући за све људе, односно тако да сви људи у њему налазе своју срећу. Чежња за правдом је човекова вечна чежња за срећом. То је срећа коју људи не могу пронаћи сами, као изоловани појединац, и стога је траже у друштву. Правда је друштвена срећа. То је срећа загарантована друштвеним поретком.”