Ханес Алвен

Извор: Викицитат
Alfven (1942)

Ханес Олоф Јеста Алвен (30. мај 1908. — 2. април 1995) био је шведски физичар, који је 1970. године добио Нобелову награду за физику „за фундаментални рад и открића у магнетној хидродинамици што је омогућило огромну примену разних области физике плазме”.

Цитати[уреди]

„Треба да се сетимо да је некада постојала дисциплина која се звала природна филозофија. Нажалост, изгледа да ова дисциплина данас не постоји. Преименована је у науку, али данашња наука је у опасности да изгуби већи део аспекта природне филозофије.”


„Већина људи данас још увек верује, можда несвесно, у хелиоцентрични универзум... све новине у земљи имају одељак о астрологији, али мало њих има било шта о астрономији.”


„Научници се одупиру интердисциплинарним истраживањима на сопственој територији. У многим случајевима, такав парохијализам је заснован на страху да би упад из других дисциплина неправедно конкурисао за ограничена финансијска средства и тиме умањио њихову сопствену прилику за истраживање.”


„Никада нисам помислио да бисте могли да добијете изузетно згушњав, хетерогени универзум какав имамо данас, под јаким утицајем процеса плазме, од глатког, хомогеног универзума Великог праска, којим доминира гравитација.”


„Систем стручног оцјењивања је задовољавајући у вријеме мировања, али не и током револуције у дисциплини као што је астрофизика, када естаблишмент настоји да очува статус куо.”