Хавијер Милеј

Извор: Викицитат
Хавијер Милеј (2023)

Хавијер Херардо Милеј (22. октобар 1970) аргентински је политичар, економиста, књижевник и председник Аргентине.

Цитати[уреди]

„Аргентина ће повратити своје место у свету, место које није требало да изгуби. Радићемо раме уз раме са свим нацијама слободног света, како бисмо помогли у изградњи бољег света.”


„Капитализам је етички, док је социјализам неморалан. Капитализам је супериорнији и са квантитативне тачке гледишта, он ствара веће богатство уопште; то је са етичке и моралне тачке гледишта, јер се заснива на сарадњи, слободној размени и неагресији права својине; то је и са естетске тачке гледишта, само погледајте њујоршки хоризонт и упоредите га са Пјонгјангом да бисте потврдили.”


„Државу схватамо као злочиначку организацију, насилну организацију која живи од крађе од поштених људи. А друштво много боље функционише без државе него са државом, мислим, на идеалном нивоу.”


„Сви они који желе да се боре против социјализма на међународном плану су моји савезници.”


Берни Сандерс је очигледно социјалиста. Мислим, то је најочигледније.”


„Све централне банке су превара.”


„Године 1853, 40 година након Декларације независности, под покровитељством мале групе младих идеалиста које данас познајемо као Генерација '37, одлучили смо као народ да пригрлимо идеје слободе. Тако је успостављен либерални Устав са циљем да гарантује добробит слободе нама, нашем потомству и свим људима на свету који желе да населе аргентинско тло. Оно што се догодило након усвајања тог устава, са снажним либералним коренима, била је најупечатљивија економска експанзија у нашој историји. Од земље варвара уплетених у тотални рат, постали смо водећа светска сила. Почетком 20. века били смо светионик Запада.”


„Макабејски устанак је симбол тријумфа слабих над моћнима, малобројних над многима, светлости над тамом и, изнад свега, истине над лажима.”