Франтишек Ксавер Шалда

Извор: Викицитат

Франтишек Ксавер Шалда (22. децембра 1867 – 4. април 1937) је био чешки литерарни критичар, новинар и писац.

Цитати[уреди]

„Било је то чудно време, касне осамдесете, почетак деведесетих. Суморан, безводан, очајан, близу самоубиства у свакој речи и слову. Старо је давно нестало, умирало је, већ је умрло, али није пало са гране живота и тако спречило да пупи ново, које се није могло родити.”


„Чудно је што немамо политичке партије, чак и оне најмање, које у свом програму имају антисемитизам, расну мржњу и расну злобу; и често се наводи као наш политички плус пред другим државама... а наша република се у средњој Европи сврстава као директно филосемитска земља... Тако да у скривеним душама нашег народа живи мржња према Јеврејима, која ће избити у погодном тренутку и затамнити случај у супротномсигурно, двапут два је четири? Оно што ме плаши је управо прикривање...”


„Уметност љубави је буквално и фигуративно уметност, и као и свака друга уметност има своје веће и мање таленте и своје геније.”


„Горка старост није радосна ; огорчена младост је још тужнија и опаснија осим тога . Пазимо да ову земљу не населимо огорченим генерацијама младих људи.”