Пређи на садржај

Франсоа Рене де Шатобријан

Извор: Викицитат

Франсоа Рене де Шатобријан (4. септембар 1768 — 4. јул 1848) био је француски књижевник.

Цитати[уреди]

„Човек није супериоран само зато што види свет као одвратан.”


„Савршена дела су ретка, јер морају настати у срећном тренутку када се укус и генијалност споје; а ова ретка коњуктура, као код неких планета, изгледа да се јавља тек после револуције неколико циклуса, и траје само на тренутак.”


„Чим истинска мисао уђе у наш ум, она даје светлост која нас чини да видимо гомилу других објеката које никада раније нисмо приметили.”


„Оригинални стил није стил који никада не позајмљује ни од кога, већ онај који ниједна друга особа није способна да репродукује.”


„Направио сам историју и могао сам да је напишем. ... Унутар и упоредо са својим годинама, можда без жеље или труда, извршио сам на њега троструки утицај, верски, политички и књижевни.”


„Није његова сопствена судбина инспирисала ову нову врсту хероја: то је била судбина његове земље; није дозволио себи да ужива у ономе што му не припада; али из тог дубоког смирења каква је слава настала!”


„Вашингтон и Бонапарта су изашли из утробе демократије: обојица рођени за слободу, први јој је остао веран, други ју је издао.”


„Не очекујем скори избијање рата: нације и краљеви су подједнако уморни... Нема сумње да ће бити болних тренутака: лице света се не може променити без патње. Али, опет, неће бити одвојених револуција; једноставно велика револуција се приближава свом крају.”


„Гледам светлост зоре чији излазак сунца никада нећу видети. Остаје ми само да седнем на ивицу свог гроба; тада ћу сићи ​​смело, са распећем у руци, у вечност.”