Пређи на садржај

Франсиско Франко

Извор: Викицитат

Франсиско Франко (4. децембар 1892. — 20. новембар 1975), био је шпански генерал, шеф државе Шпанијe (појединих делова Шпаније од 1936, а целoм територијoм од 1939. године) и диктатор, после окончања Шпанског грађанског рата, током Гвозденe завесe, све до смрти 1975. године.

Цитати[уреди]

„Једна ствар у коју сам сигуран и на коју могу искрено да одговорим је да без обзира на непредвиђене ситуације које се овде могу појавити, где год да се налазим, комунизма неће бити.”


„Шпанска борба је крсташки рат; као војници Божији носимо са собом евангелизацију света!”


„Одбрана унутрашњег мира и поретка је света мисија оружаних снага једног народа и то је оно што смо ми извршили.”


„Све је у реду, хвала Богу... али победа неће бити потпуна, коначна или стабилна, све док је масонерија у нашој Шпанији. И како ће нестати? Шта да радим? Питајте Мусолинија.”


Фашизам, пошто је то реч која се користи, фашизам има, где год да се манифестује, карактеристике које су различите у мери у којој се разликују земље и национални темпераменти. То је у суштини одбрамбена реакција организма, манифестација жеље за животом, жеље да се не умре, која у одређеним тренуцима обузима цео народ. Дакле, сваки народ реагује на свој начин, према својој концепцији живота. Наше устајање, овде, има шпанско значење! Шта то може имати заједничко са хитлеризмом, који је, пре свега, био реакција на стање ствари које је настало поразом, абдикацијом и очајем који је уследио?”