Феликс Менделсон

Извор: Викицитат
Феликс Менделсон (1839)

Феликс Менделсон (3. фебруар 1809 — 4. новембар 1847) је био немачки композитор раног романтизма.

Цитати[уреди]

„И да ли се слажете са мном, да први услов уметника треба да буде да поштује оно што је велико, и да му се клања и признаје, а не да покушава да угаси велики пламен да би своју сопствену јуришну светлост више запалио сјајно?”


„Људи се често жале да је музика превише двосмислена, да је толико нејасно шта треба да мисле када је чују, а да сви разумеју речи. Код мене је управо супротно, и то не само у вези са целим говором већ и са појединачним речима. И ове ми изгледају тако двосмислене, тако нејасне, тако лако несхваћене у поређењу са правом музиком, која испуњава душу са хиљаду ствари боље од речи. Мисли које ми изражава музика коју волим нису превише неодређене да би се могле пренети речима, већ напротив, превише одређене.”


„Не волим свестраност, у коју, штавише, мислим да не верујем много. Све што тежи да буде истакнуто, или лепо, или заиста велико, мора бити једнострано.”


„Време лети као стрела, иако минути пузе.”


„Толико се говори о музици, а тако мало. Верујем да се то речима не може описати, а да имам супротно мишљење, престао бих да компонујем музику.”


„Сматрам да је немогуће компоновати музику коју нисам у потпуности осетио; Чини ми се да је ово лаж, јер белешке имају исто одређено значење као и речи - можда чак и одређеније.”