Пређи на садржај

Фаренхајт 451

Извор: Викицитат

Фаренхајт 451 је дистопијски роман Реја Бредберија, из 1953. године.

Цитати

[уреди]

„Негде је чување и одлагање морало да почне изнова и неко је морао да се бави чувањем и чувањем, на овај или онај начин, у књигама, у евиденцији, у главама људи, на било који начин, све док је безбедно, без мољаца, сребрна риба, рђа и сува трулеж, и људи са шибицама.”


„Понекад мислим да возачи не знају шта је трава, или цвеће, јер их никада не виде полако.”


„Не треба нас пустити на миру. Треба нам с времена на време стварно сметати. Колико је прошло од када сте стварно узнемирени? О нечем важном, о нечем стварном?”


„Школа је скраћена, дисциплина опуштена, филозофије, историја, језици избачени, енглески и правопис постепено занемарени, на крају скоро потпуно игнорисани. Живот је непосредан, посао се рачуна, задовољство лежи после посла. Зашто учити било шта осим притискања дугмади, повлачења прекидача, постављања матица и вијака?”


„Не можете изградити кућу без ексера и дрвета. Ако не желите да се гради кућа, сакријте ексере и дрво. Ако не желите човека политички несрећног, немојте му давати две стране у питању да га забрињава; дај му једну. Још боље, не дај му ништа. Нека заборави да постоји нешто као што је рат.”


„Имамо све што нам је потребно да будемо срећни, али нисмо срећни. Нешто недостаје.”


„На крају крајева, када смо имали све књиге које су нам биле потребне, и даље смо инсистирали да пронађемо највишу литицу са које ћемо скочити. Али знање нам је потребно. И можда бисмо за хиљаду година могли изабрати мање литице са којих ћемо скочити.”


„Запамтите да су ватрогасци ретко потребни. Јавност је сама престала да чита.”


„Сунце је пекло сваки дан. Спалило је време. Свет је јурио у круг и окретао се око своје осе, а време је ионако спаљивало године и људе, без његове помоћи. Дакле, ако је спалио ствари са ватрогасцима, а сунце је спалило Време, то је значило да је све изгорело!”


„За све постоји сезона. Да. Време за ломљење и време за изградњу. Да. Време за ћутање и време за говор.”