Пређи на садржај

Универзитет

Извор: Викицитат

Универзитет или свеучилиште је аутономна висока школа која даје дипломе и звања.

Цитати[уреди]

„Тиме што се друштвене хијерархије и репродукција ових хијерархија појављују на основу хијерархије 'дарова', заслуга или вештине успостављене и потврђене њеним санкцијама, или, једном речју, претварањем друштвених хијерархија у академске хијерархије, образовни систем испуњава функција легитимације која је све више неопходна за одржавање 'друштвеног поретка' како еволуција односа моћи међу класама све више тежи да искључи наметање хијерархије засноване на грубој и немилосрдној афирмацији односа моћи. (Пјер Бурдје)”


„Када видимо жену како мења лепоту за злато, на њу гледамо као на обичну проститутку; али она која тиме награђује страст неке достојне младости, стиче у исто време наше одобравање и поштовање. Исто је и са филозофијом: онај ко је изнесе на јавну продају, да би се предао ономе ко понуди највећу цену, тај је софиста, јавна проститутка. (Ксенофонт)”


„Често се поставља питање: зашто постоји школа теологије при сваком универзитету? Одговор је лак: да универзитети могу да опстану и да настава не постане корумпирана. Првобитно, универзитети су били само теолошке школе, којима су се придружили и други факултети, као предмети око њихове краљице. (Жозеф де Местр)”


„Налазимо се у добу које претпоставља да су трендови сужавања специјализације логични, природни и пожељни. Сходно томе, друштво очекује да сва искрено одговорна комуникација буде јасно кратка. . . . У међувремену, човечанство је лишено свеобухватног разумевања... То је такође резултирало препуштањем појединца одговорности за размишљање и друштвено деловање другима. Специјализација рађа предрасуде које се на крају агрегирају у међународни и идеолошки несклад, што, заузврат, доводи до рата. (Бакминстер Фулер)”