Пређи на садржај

Тич Нат Хан

Извор: Викицитат
Hanh (2006)

Тич Нат Хан (11. октобар 1926 — 22. јануар 2022) је био вијетнамски будистички монах и и мировни активиста, оснивач традиције Плам села.

Цитати[уреди]

„Чудо је не ходати по води. Чудо је ходати по зеленој земљи у садашњем тренутку, ценити мир и лепоту који су сада доступни.”


„Питање које се данас поставља је шта морамо да урадимо да спречимо да нас систем преузме? Чини се да укључивање у политичке или економске сукобе није решење.”


„Наша Земља, наша зелена прелепа Земља је у опасности, и сви то знамо. Ипак, понашамо се као да наш свакодневни живот нема никакве везе са ситуацијом... Да је Земља ваше тело, могли бисте да осетите многа подручја у којима она пати.”


„Ако у свакодневном животу можемо да се осмехујемо, ако можемо да будемо мирни и срећни, не само ми, већ и сви ћемо имати користи од тога.”


„Имамо више могућности доступних у сваком тренутку него што мислимо.”


„Деца веома добро разумеју да у свакој жени, у сваком мушкарцу, у сваком детету постоји способност буђења, разумевања и љубави.”


„Осмех је веома важан. Ако нисмо у стању да се осмехнемо, онда свет неће имати мира.”


„Ваш прави дом је овде и сада. Није ограничено временом, простором, националношћу или расом.”


„Јединство и различитост слободно се међусобно прожимају. Јединство је различитост, а различитост је јединство. Ово је принцип међусобног бића.”


„Ми смо као месечари, не знамо шта радимо ни куда идемо. Да ли можемо да се пробудимо или не, зависи од тога да ли можемо пажљиво ходати по нашој Мајци Земљи. Будућност целог живота, укључујући и наш, зависи од наших пажљивих корака.”


„Вежбати пажљивост и дубоко сагледати природу ствари значи открити праву природу међусобног бића. Тамо налазимо мир и развијамо снагу да будемо у контакту са свиме. Са овим разумевањем, лако можемо да издржимо рад љубави и бриге за Земљу и једни за друге дуго времена.”