Пређи на садржај

Тиберије Семпроније Грах

Извор: Викицитат

Тиберије Семпроније Грах (око 164 ― 133. п. н. е.), био је римски државник који је покушао да спроведе опсежан програм друштвено-економских реформи након што је Римска република запала у кризу половином 2. века п. н. е.

Цитати

[уреди]

„Старост славних људи је неприкосновена и сигурна.”


„Дивље животиње које живе у Италији имају своје јазбине; свако од њих познаје кревет, скровиште. Само људи који се боре и гину за Италију не могу рачунати ни на шта осим на ваздух и светлост; са женом и децом живе на улици пре него на пољу. Генерали лажу када пред битке моле војнике да бране огњишта и гробнице од непријатеља, јер већина Римљана нема огњиште, а ниједан нема гробницу својих предака. Само за луксуз и славу других, они морају пролити своју крв и умријети. Они се називају господарима света, и не могу да кажу да су господари ни једног груда земље.”


„Октавије! - Питајте грађане за мишљење. А ако ми римски народ одузме титулу трибуна, ја ћу одмах отићи својој кући и живети као прост грађанин. Кунем ти се, Октавије, да ме нећеш видети међу својим непријатељима ако те народ обележи својим поверењем.”


„„Народни трибун“, рекао је обраћајући се утишаној маси, „света је и неприкосновена личност, јер је његова делатност посвећена народу и позван је да штити интересе народа. Његова слобода, таква трибина уклања се са функције, јер не испуњава своју дужност. Онај ко руши демократију више није трибун. Предлажем да се одлучи да ли Марко Октавије може да обавља функцију трибуна, пошто спречава доношење закона који ће дати римски народ склониште, хлеб и рад.”