Теодор Качински

Извор: Викицитат
Теодор Качински (1968)

Теодор Џон Качински (22. мај 1942 — 10. јун 2023) такође познат и као Унабомбер, био је амерички терориста, математичар, анархиста, нео-лудист и критичар друштва.

Цитати[уреди]

„Крајњи циљ револуционарног покрета данас мора бити потпуни колапс светског технолошког система.”


„Индустријска револуција и њене последице биле су катастрофа за људску расу.”


„Замислите друштво које подвргава људе условима који их чине страшно несрећним, а затим им даје лекове да им одузму несрећу.”


„Али оно што ме је прво мотивисало није било шта што сам прочитао. Само сам се наљутио гледајући машине како чупају шуму.”


„Није могуће направити ТРАЈАН компромис између технологије и слободе, јер је технологија далеко моћнија друштвена сила.”


„Доследан неуспех у постизању циљева током живота доводи до дефетизма, ниског самопоштовања или депресије.”


„Људи не бирају свесно и рационално облик свог друштва. Друштва се развијају кроз процесе друштвене еволуције који нису под рационалном људском контролом.”


„Систем не постоји и не може постојати да би задовољио људске потребе. Уместо тога, људско понашање мора бити модификовано како би одговарало потребама система.”


„Приметио сам да људи који се највише труде да другима наметну морални кодекс (не у самоодбрани) често најмање пазе да се и сами придржавају тог моралног кодекса.”


„Ми ћемо тврдити да ако се дозволи да се развој технолошког светског система настави до свог логичног завршетка, онда ће по свој прилици Земља остати мртва планета - планета на којој ништа неће остати живо осим, ​​можда, неких од најједноставнијих организама – одређене бактерије, алге, итд. – који су способни да преживе у екстремним условима.”


„Чим се нешто енергије ослободи конзервацијом, технолошки светски систем је прождире и захтева више. Без обзира колико је енергије обезбеђено, систем се увек брзо шири све док не искористи сву расположиву енергију, а онда захтева још више.”