Пређи на садржај

Сун Јат Сен

Извор: Викицитат

Сун Јат Сен (12. новембар 1866 — 12. март 1925) био је кинески политичар и револуционар, први председник Републике Кине.

Цитати

[уреди]

„У изградњи земље нису практичне раднике, већ идеалисте и планере које је тешко пронаћи.”


„Тек након зрелог промишљања и темељне припреме, одлучио сам се за Програм револуције и дефинисао сам процедуру револуције у три етапе. Први је период војне власти; други, период политичког туторства; и треће, период уставне власти.”


„Кинески народ има само породичну и клановску солидарност; немају националног духа...они су само гомила растреситог песка...Други људи су резбарски нож и посуда; ми смо риба и месо.”


„Кина сада пати од сиромаштва, а не од неједнаке расподеле богатства. Тамо где постоје неједнакости у богатству, могу се, наравно, користити Марксове методе; може се заговарати класни рат да би се уништиле неједнакости. Али у Кини, где индустрија још није развијена, Марксов класни рат и диктатура пролетаријата су неизводљиви.”


„Разумети је тешко; деловати је лако.”


„Само моћни људи имају слободу.”


„Ја сам тај који ће потпуно уништити Ћинг. Снагом сунца и месеца разбићу границе превоја Хелансхан. Са ватром и бесом доћи ћу у град краљева Нанлуа, и моћ Јанхуанга ће се поново подићи.”