Пређи на садржај

Станислав Хочевар

Извор: Викицитат
Станислав Хочевар (2013)

Станислав Хочевар (12. новембар 1945) је умировљени београдски митрополит, надбискуп.

Цитати

[уреди]

„Није реално очекивати од Светог Оца [папе] да обиђе Јасеновац док год две стране [Хрватска и Србија] користе то стратиште за међусобна препуцавања, уместо да се боре и изборе за непорециву истину. [...] Свети Отац жели да посети Србију, али услови за то су увек исти. Он долази не само као поглавар Католичке цркве, већ и као први на нивоу свих хришћанских цркава, али и као највиши представник државе Ватикан. Нужно је да цело друштво за то буде спремно.”


„Док папа не дође у Србију, наши католици се сматрају робовима, јер остали могу да поздраве у својој земљи свог поглавара, а католици не могу.”


Папа Фрањо, као што знамо, основао је посебну међународну комисију да би се боље проучила историјска улога Алојзија Степинца. [...] Али, католици се јако чуде како то да се од њих захтева толико проучавање, а није се поступило на исти начин када је СПЦ проглашавала своје свеце. [...] Католичка црква се није мешала у канонизацију светаца на које би можда она имала замерке. Знамо да, на пример, ни у самој српској јавности није било јединственог мишљења око канонизовања владике Николаја Велимировића, али он је, ипак, уврштен у ред светих без дубљег разматрања тих замерки.”


„Католици стално промовишу помирење, екуменски дијалог, па се надам да ће и друштво у Србији и влада, а нарочито већинска, православна црква, имати разумевања за нашу жељу да нас у земљи у којој живимо посети поглавар цркве којој припадамо. [...] Ако могу сви политичари да долазе у Србију, па чак и они који нису увек чинили добро овој земљи, било би и више него природно да дође и папа.”


„Данас се човечанство, нарочито западне елите боре да нигде у јавности не буде поменут Бог, а ти исти људи чине све да би били свеприсутни у медијима.”