Пређи на садржај

Станислав Лем

Извор: Викицитат
Станислав Херман Лем (2005)

Станислав Херман Лем (12. септембар 1921 - 27. март 2006) је био пољски књижевник и писац научне фантастике.

Цитати[уреди]

„Да је човек имао више смисла за хумор, ствари би се можда другачије испоставиле.”


„Паметна машина ће прво размотрити шта више вреди: да изврши дати задатак или, уместо тога, пронађе неки излаз из њега.”


„Добре књиге говоре истину, чак и када се ради о стварима које никада нису биле нити ће бити. Они су истинити на другачији начин.”


„Тамо где нема мушкараца, не може бити мотива доступних мушкарцима.”


„Човек не ствара богове, упркос изгледу. Времена, доба, намећу му их.”


„Долазимо овамо онаквима какви јесмо у стварности, а када се окрене страница и открије нам се та стварност — онај део наше стварности преко којег бисмо најрадије ћутке прешли — онда нам се више не свиђа.”


„Онај ко мора бити оно што јесте, може проклети своју судбину, али је не може променити; с друге стране, онај ко може да се трансформише нема никог на свету осим себе да је крив за своје пропусте, нико осим себе да сматра одговорним за своје незадовољство.”


„Јасноћа мисли је светлуцава тачка у огромном пространству неспуштене таме. Геније није толико светлост колико је стална свест о околној тами, а њен типичан кукавичлук је купање у сопственом сјају и избегавање, колико је то могуће, гледање ван својих граница. Без обзира колико истинске снаге садржи, неизбежно постоји и значајан део који је само претварање те снаге.”


„Логички рачун би требало да замени човека као моралисту. Подвргавамо се уцени „супериорног знања“ које има дрскост да тврди да нуклеарни рат може бити, извођењем, добра ствар, јер ово следи из једноставне аритметике.”