Пређи на садржај

Сергеј Прокофјев

Извор: Викицитат

Сергеј Сергејевич Прокофјев (11. април/23. април 1891 — 5. март 1953) је био руски совјетски композитор, пијаниста и диригент.

Цитати[уреди]

„Формализам је музика коју људи не разумеју на прво слушање.”


„Композитор, као што је песник, вајар или сликар, дужан је да служи човеку, народу. Он мора да улепшава људски живот и брани га.”


„Прошло је време када се музика писала за шачицу естета. Данас су се огромне гомиле људи суочиле са озбиљном музиком и чекају са нестрпљењем. Композитори, пазите на ово... Али то не значи да морате да се повлађујете овој публици. Повлашћење увек има елемент неискрености и ништа добро од тога није било.”


„Шах је за мене посебан свет, свет борбе планова и страсти.”


„Снажно се противим самој речи „гротеска“, која је до досаде постала испражњена... Више бих волео да се моја музика описује као „шерц“ по карактеру, или са три речи које описују различите фазе скерца – хировитост, смех, ругање.”


„Музика написана неискрено је беживотна.”


„У свему што пишем, држим се два главна принципа – јасноће у откривању својих идеја и краткоће, избегавања свега сувишног у њиховом изражавању.”


„Са Морисом Равелом је умро један од последњих великих композитора нашег времена. Уверен сам да цео музички свет нипошто није свестан његове величине и мајсторства.”