Пређи на садржај

Северна Америка

Извор: Викицитат

Северна Америка је по величини трећи, а по броју становника четврти континент на Земљи.

Цитати[уреди]

„Никада не могу сасвим да одлучим да ли је покрет против Колумба само смешан или помало злокобан... Злокобан је, међутим, зато што је то незналачка прослава застоја и заосталости, са непријатним призвуком самомржње... Они који посматрају историју Северне Америке као наратив геноцида и ропства су, чини ми се, безнадежно заглављени на овој реакционарној позицији. Западну експанзију Сједињених Држава могу да размишљају само у смислу ћебади од куге, пијанице и мртвих бизона, никако у смислу сандука са лековима, точка и железнице... Трансформација дела северног дела овог континента у "Америку" отворио је скоро безграничну епоху могућности и иновација, и стога заслужује да буде прослављен са великим весељем и гуштом, са или без учешћа оних који желе да се никада нису родили. (Кристофер Хиченс)”


„Што се тиче савремених језика, француски је, као што сам раније приметио, незаменљив. Поред овога, Американцу је најважнији Шпанац. Наша веза са Шпанијом је већ важна и постајаће све већа. Осим тога, стари део америчке историје писан је углавном на шпанском. (Томас Џеферсон)”


„Амерички континенти, по слободном и независном стању које су преузели и одржавају, од сада се не сматрају субјектима будуће колонизације од стране било које европске силе. (Џејмс Монро)”


„Америка никада неће бити срећна док се не ослободи страног доминације. Ратови ће, без престанка, избијати док тај период не дође, а континент мора на крају бити освајач; јер иако пламен слободе понекад може престати да сија, угаљ никада не може истећи. (Томас Пејн)”


„Растућа блискост између Сједињених Држава, Канаде и Мексика послужила би и пријатељима и непријатељима да смо спремни за дуг пут, поново гледајући према споља и уверени у своју будућност; да ћемо заједно створити радна места, створити нова богатства за многе и обезбедити наслеђе деци сваке од наших земаља. Пре две стотине година, научили смо свет да нови облик владавине, створен од генија човека да се носи са својим околностима, може успети да унесе меру квалитета у људски живот за који се раније сматрало да је немогуће. Сада хајде да радимо ка циљу коришћења средстава овог континента, његових ресурса, технологије и намирница на најефикаснији могући начин за опште добро свих његових људи. Можда ће проћи наредних 100 година, али можемо се усудити да сањамо да би у неком будућем тренутку мапа света могла да прикаже северноамерички континент као континент у коме народна трговина његове три јаке земље тече слободније преко њихових садашњих граница него уради данас. (Роналд Реган)”


„Код куће смо проповедали, и наставићемо да проповедамо, јеванђеље о добром суседу. Из свег срца се надам да ће, како године буду пролазиле, на сваком континенту иу сваком поднебљу, Нација пратити нацију у доказивању делима и речима да су приврженост идеалу Америке – ја сам добар сусед. (Френклин Д. Рузвелт)”


„Недра Америке су отворена да приме не само Богатог и угледног Странца, већ и потлачене и прогањане свих нација и религија; коме ћемо добродошли да учествујемо у свим нашим правима и привилегијама, ако због пристојности и пристојног понашања изгледа да заслужују уживање. (Џорџ Вашингтон)”