Свето римско царство

Извор: Викицитат

Свето римско царство је међудржавна творевина, која је постојала од 962. до 1806. године обједињавајући многе територије у Европи.

Цитати[уреди]

„Ова накупина која се звала и још саму себе зове Свето римско царство нити је свето, нити римско, а нити царство. (Волтер)”


„Ако би цар Светог римског царства успео да успостави централизовану контролу над свим територијама које су формално биле под његовом јурисдикцијом, односи западноевропских држава према царству би личили на односе кинеских суседа према средњим државама, док би Француска личила на Вијетнам или Кореју и Велику Британију могли би да се упореде са Јапаном. (Хенри Кисинџер)”


„Као империја, то је постало веома суморан посао. Док је Источно римско царство у Константинопољу наставило као држава, западно се мењало и нестајало да би се с времена на време поново појављивало. То је заиста било сабласно фантомско царство, које је наставило да постоји у теорији ради престижа римског имена и хришћанске цркве. Била је то империја имагинарног са мало стварног. (Џавахарлал Нехру)”


„Марксове доктрине су за данашње комунистичке режиме оно што је хришћанство било за владаре Светог римског царства: корисне као застава, али небитне као водич. (Ричард Никсон)”