Светозар Маровић

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Wikipedia:sr
Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом:

За Борбу, 1. новембра 1991. године, на питање о Црногорству и Српству:

„Црногорство је израз српства. Пун сам поштовања и достојанства што у себи могу да препознам и једно и друго. Ријеч је знак и обавеза личности. [..] Било би трагично изазвати сукобе између онога што црногорски човјек у себи носи као српство и онога што осјећа и његује као Црногорац - Српство је темељ његовог идентитета, а црногорство израз свијести и специфичности.”

У склопу своје кампање „Рат за мир“, у Борби, 6. новембра 1991. године:

„ЈНА је од почетка била институција у коју смо вјеровали. Из Црне Горе је пет пута више резервиста него из било које друге републике. То није случајно, јер је наше руководство стајало пред стројевима и генералима у циљу мобилизације. Рат је наметнут ЈНА, па тиме и нама. Међутим, Црногорце не можете мотивисати лажима, већ само истином и то је била грешка коју су нам и војни кругови признали. Није праведно да се црногорски резервисти доводе тамо гдје други напуштају. Српство се мора бранити заједнички. У мојој малој Будви има можда више резервиста него у двамилионском Београду. Ми се надамо да тако неће бити, али то морамо да кажемо.”

Изборна кампања 1996. године:

„Грађани коју буду гласали за Демократску партију социјалиста знају да гласају: за поштовање свих вјера, свих људи, свих народа и народности, гласају за једну православну цркву, гласају да као Црногорци или Срби имају свој матерњи српски језик. Међутим, грађани који гласају за такозвану „Народну слогу“, гласају и за аутокефалну цркву, гласају и за господина Антонија, гласају за господина Новака Килибарду, гласају за господина Славка Перовића, гласају и за нови црногорски језик, гласају за све и против свега.”