Пређи на садржај

Свети Иларије

Извор: Викицитат

Свети Иларије (315 — 13. јануар 367) је хришћански светитељ и учитељ цркве.

Цитати

[уреди]

„На несрећу, обузела те љубав према зидовима; на несрећу, Црква Божија коју ви поштујете постоји у кућама и зградама; на несрећу, испод ових налазиш име мира. Да ли је сумњиво да ће у њима Антихрист имати своје седиште? Сигурније су ми планине, и шуме, и језера, и тамнице, и вирови; пошто су у овим пророцима, боравећи или уроњени, прорицали.”


„Син Божији је прикован на крст; али на крсту Бог побеђује људску смрт. Христос, Син Божији, умире; али свако тело оживљава у Христу. Син Божији је у паклу; али се човек враћа на небо.”


„Многи се држе унутар црквеног страха Божијег; а ипак су све време кушани на светске мане привлачностима света. Они се моле, јер се боје; греше, јер је то њихова воља. Права нада у будући живот чини да себе називају хришћанима; привлачности садашњег задовољства чине да се понашају као пагани. Они не бораве у безбожности, јер држе име Божије у част; они нису побожни јер следе ствари које су противне побожности. ... То су, дакле, они које чека суд који су неверници већ прошли над њима, а верницима није потребан... а њихов суд произилази из чињенице да, иако су волели Христа, ипак су више волели таму.”


„Божанска Природа не осећа бол. ... премда је Он претрпео патње у свој пунини њихове силе, која нужно наноси бол патницима, ипак Он никада није толико напустио моћи Своје Природе да осети бол.”