Пређи на садржај

Света Терезија Авилска

Извор: Викицитат

Света Терезија Авилска (28. марта 1515 − 14. октобра 1582) је била кључна особа католичке реформације као мистичарка, списатељица и реформатор монашке заједнице кармелићанки.

Цитати[уреди]

„Само љубав даје вредност свим стварима.”


„Имати храбрости за све што дође у животу — све лежи у томе.”


„Биће, мислим, и да објасним ове Божје изговоре, и да опишем шта душа осећа када их прими...”


„Речи су врло јасно обликоване; али се телесним ухом не чују...”


„Чини се као да си подвргао оне који Те љубе тешком искушењу: али то је да би у дубини тог искушења научили дубину љубави Твоје.”


„Зли духови нас држе у страху, јер се излажемо нападима терора својом приврженошћу части, имовином и задовољствима.”


„Нека буде угодно нашем Господу да ја не будем један од ових; и нека ми Његово Величанство да милост да то узмем за мир који је заиста мир, оно за част која је заиста част, и оно за насладу која је заиста ужитак. Дозволите ми да никада не заменим једну ствар за другу — и онда пуцнем прстима на све ђаволе, јер ће ме се плашити.”


„Видео сам анђела близу себе, са моје леве стране, у телесном облику. Ово нисам навикао да видим, осим веома ретко. Иако често имам визије анђела, ипак их видим само интелектуалном визијом...”


„Никада нећемо научити да спознамо себе осим ако се трудимо да упознамо Бога; јер, гледајући Његову величину, схватамо своју маленкост...”


„Већина ових искушења и времена немира потиче од чињенице да сами себе не разумемо.”


„Бог нам је дао способности за нашу употребу; свако од њих ће добити своју одговарајућу награду...”


„Увек мислите о себи као о свачијем слуги; тражите Христа Господа нашег у свима и тада ћете имати поштовање и поштовање према свима њима.”