Пређи на садржај

Самјуел Адамс

Извор: Викицитат
Самјуел Адамс (1772)

Самјуел Адамс (27. септембар 1722 — 2. октобар 1803) је био амерички државник, политички филозоф и отац оснивач Сједињених Држава.

Цитати[уреди]

„Природна слобода човека је да буде слободан од било које супериорне моћи на Земљи, и да не буде под вољом или законодавном влашћу човека, већ само да има закон природе за своју власт.”


„Није реткост чути људе како гласно изјављују о слободи, који, ако можемо судити по целини својих поступака, под тим не подразумевају ништа друго осим сопствену слободу - да без контроле или ограничења закона тлаче све сиромашније или слабији од себе.”


„Истина је да би сви могли бити слободни када би ценили слободу и бранили је како треба.”


„Слободе наше земље, слобода нашег грађанског устава вреди бранити у свим опасностима: и наша је дужност да их бранимо од сваког напада.”


„Уместо да седнемо задовољни већ уложеним напорима, што је жеља наших непријатеља, неопходност времена, више него икада, захтева нашу крајњу опрезност, промишљеност, храброст и истрајност.”


„Потребно је време да се поштени људи наведу да размишљају и одлучују подједнако чак и у важним стварима. Човечанством управљају више своја осећања него разум.”


„Ако се врлина и знање рашире међу људима, они никада неће бити поробљени. Ово ће бити њихово велико обезбеђење.”


„Остаје свако природно право које није изричито одустало или, по природи друштвеног уговора, нужно уступљено. Сви позитивни и грађански закони треба да буду у складу, колико год је то могуће, са законом природног разума и правичности.”


„Ако би људи, страхом, преваром или грешком, требало да се одрекну или одустану од било ког суштинског природног права, вечни закон разума и велика сврха друштва би апсолутно ослободили такво одрицање. Пошто је право на слободу дар Свемогућег Бога, човек није у моћи да отуђи овај дар и добровољно постане роб.”


„Законодавна власт нема право на апсолутну, произвољну власт над животима и богатством људи; нити смртници могу преузети прерогатив не само превисок за људе, већ и за анђеле, и стога резервисан само за вршење Божанства.”


„Наше такмичење није само да ли ћемо ми сами бити слободни, већ да ли ће човечанству остати азил на земљи за грађанску и верску слободу.”


„Ако волите богатство боље од слободе, спокој ропства него оживљено надметање слободе - идите кући од нас у миру. Не тражимо ваше савете или оружје. Чучните и лижите руке које вас хране. Нека твоји ланци лагано седе на теби, а потомство да заборави да си нам био земљак!”